Vårens båtpuss trinn-for-trinn

Vi båteiere er vel aldri mer stolte enn ved årets første tur i en skinnende, blankpolert båt. Det betyr at det er tid for årets båtpuss. For å gi båten et pent ytre, og god beskyttelse mot de ytre elementene gjennom sommersesongen, er det viktig med en grundig rengjøring, polering og god beskyttelse.

Enkle tips til årets båtpuss!

  1. Vask av båt og motor

Begynn med å vaske båten grundig med Båtvask. Du kan også bruke Båtvask på svært skitne flater. Vask med svamp eller børste og skyll godt med ferskvann. Motor vaskes gjennom å påføre ufortynnet Båtvask, la virke i 5-10 min og skyll med ferskvann. Bruk børste på svært skitne områder.

  1. Rens og polering

Fortsett med grundig rens av skroget. Her kan du bruke Båt Polish på nyere skrog i god stand eller bruke Båt Rubbing hvis skroget er svært skittent og for å fjerne oksidering (nedmatting). For best resultat anbefales maskinpolering med lammeullspad til bruk av både Polish og Rubbing.  Etter bruk av Polish eller Rubbing er det viktig å beskytte skroget mot elementene og forsegle poleringen. Til dette anbefales Fast eller flytende Hard Voks, Husk at det er rens som gir glans mens det er voksen som gir beskyttelse!

  1. Påføring av bunnstoff

Sørg for at overflaten som skal males er hel og tørr. Sørg også for at du har riktig type bunnstoff, sjekk evt brosjyren til den produsenten du bruker, i tilfelle du er usikker på hva som er påført fra før av. Merk opp vannlinjen og dekk til områder som ikke skal males. Rør opp malingen godt før påføring, dette er spesielt viktig for bunnstoff. Bruk løsemiddelbestandig korthåret filtrull,mohairrull og/eller pensel av god kvalitet. Påfør det anbefalte antall strøk. Det er viktig å ha nok filmtykkelse for å få god nok beskyttelse gjennom hele sesongen.

  1. Påføring av bunnstoff til drev, trimplan, propeller og andre lettmetalldetaljer

Til drev, trimplan, propeller og andre deler av aluminium og lettmetall finnes det et bredt utvalg av produkter, vi anbefaler påføring med sprayboks. Sørg for at tidligere ubehandlede overflater er avfettet, rengjort og grunnet med egnet grunning.

  1. Rengjøring av teakdekk og andre tredetaljer

Båtens teakdekk og andre tredetaljer av teak renses med Teak Rens. Påfør med pensel eller rull og la virke i ca 10 min. Ved behov kan dekket skrubbes med korthåret skrubb. Skyll godt med ferskvann. For beskyttelse av treet, påfør Teak Sealer eller Teak Oil med klut eller svamp og tørk av overskytende med lofri klut. Husk at treporene åpnes ved bruk av Teak Rens og må lukkes igjen med hjelp av Teak Sealer eller Teak Oil, ellers trenger smuss enklere inn og gjør treet skittent fortere.

  1. Rengjøring av kromdetaljer

For rengjøring av detaljer i krom og rustfritt stål, bruk Chrome Polish, Autosol el. Poler med lofri klut, lammeullspad eller fint polerpapir for å få en høyglanset overflate.

  1. Rengjøring og beskyttelse av gummidetaljer

Gummilister, fendere og andre gummidetaljer rengjøres med Rib Rens, påfør deretter Rib Pleie med klut eller svamp . Det forhindrer uttørring av gummien og gir langvarig beskyttelse.

  1. Rengjøring og impregnering av tekstiler

Kalesjer og andre tekstiler rengjøres med Tekstil Rens. Påfør med svamp eller klut og la virke i ca 10 min. Ved behov, skrubb lett med svamp og skyll med ferskvann. Jordslag fjernes med Mildew Remover fra Jotun, Ship Shape el (bør kun brukes på fargeekte tekstiler!). Avslutt med å impregnere tekstilene med Tekstil Impregnering som dusjes på helt tørt underlag. Husk at sømmer er ekstra tykke og kan kreve noe lenger tørketid enn resten av kalesjen.

 

Lykke til med båtpussen!