Tapet – de største trendene nå

En vakker tapet forandrer uttrykket i et rom på kort tid. Men hva skal du velge, og hva er de store trendene akkurat nå? Her får du gode råd og tips.

– Størst for året 2020 er tapet i dype og støvete farger som grønt, mørk blågrønn, oker, brunrosa, rustrød og gråbrunt, sier Linda Christensen, interiørkonsulent og avdelingsleder ved tapetavdelingen hos Malerstua.

De mørke nyansene er gjerne kombinert med grove og strukturerte overflater. Vinyltapeter med stoff-struktur, strå- og kalk- imitasjoner er noe av det vi selger mest av for tiden. Men mange ønsker et mer eksklusivt uttrykk, og velger ekte naturmaterialer som bark, stein, strå og kork, gjerne med glamorøse innslag som slør av messing og gull.

– Du skal kunne føle dybden i materialene og den myke romfølelsen det gir, sier eksperten.

TAPET: Nordmenn har blitt tøffere. Stadig flere velger tapeter i dypere nyanser, og mer de rette kombinasjonene kan det gi et helt fantastisk uttrykk. Her ser du en fibertapet fra Anthology, Shellac. Foto: Produsenten

Ta naturen inn i stuen og hjemmet

Christensen forklarer at nordmenn i løpet av de siste årene i større grad har beveget seg bort fra det klassiske med ornamenter og striper, og våger seg på mørkere farger og nyanser.

– Vi tør å bruke mørkere, og litt flere farger. Selv de som foretrekker hvite og lysegrå farger i hjemmet, velger gjerne en mørkere grånyanse nå – for eksempel på én vegg, sier hun.

Fondvegger og konstrastvegger er fremdeles populært, men stadig flere velger dype farger i hele rommet. Og nå som de fleste har kvittet seg med glassfiberstrien og fått glatte vegger, er det så enkelt å fornye med en tapet eller et par malingsstrøk. Og vi ser at naturen spiller en viktig rolle.

– Vi er på en «natur-bølge». Vi er opptatt av å ha mer grønne planter i hjemmet, og både farger og tekstiler skal være mer naturlige, sier Christensen.

– Det ser vi også hos leverandørene dette året. Det har vært en enorm økning i utvalg av tapet i natur-imitasjon. Det vil si vinyltapet som ser ut som ekte strå, kråkesølv, kork og marmor. Gjerne i grovere struktur.

NATUR: Nordmenn har blitt modigere med tapet. Nå velger vi gjerne litt mørkere nyanser og gjerne tydeligere struktur i tapeten. Her ser du tapeten Borneo - BOA209. Foto: Produsenten
NATUR: Nordmenn har blitt modigere med tapet. Nå velger vi gjerne litt mørkere fargenyanser og gjerne tydeligere struktur i tapeten. Her ser du tapeten Borneo – BOA209, stråtapet fra Omexco. Foto: Produsenten

Fototapet – stadig flere lager vi egne

Fototapet har en stund vært veldig populært. Fototapet gir mulighet for å ta naturen, storbyen eller tropene rett inn i stuen eller på soverommet.

– Det er for tiden ingen tydelige trender her, men stadig flere velger å bruke egne og personlige bilder som motiv på tapetene, forteller Christensen.

På nettsidene Mrperswall.no kan du laste opp egne bilder og designe din egen tapet. Etter at du har lastet opp bildene, bestemmer du selv mål og størrelser på tapeten.

Gode råd for å finne riktig tapet

Er du usikker på hvordan du skal finne en tapet som gir følelsen og stemningen du ønsker å skape i ditt hjem, så har Christensen et godt råd til deg.

– Følg magefølelsen din. Husk at det er husets beboere som skal like tapeten, ikke naboen eller svigermor. Noen ganger liker du en tapet uten at du helt vet hvorfor, og kanskje er det noe helt annet enn det du hadde i tankene før du kom til butikken, sier hun.

Når du har funnet denne tapeten, er det lurt å spørre deg selv om det vil gi et helhetlig uttrykk til rommet og om det vil være harmonisk med resten. Christensen pleier også å spørre kundene sine om:

  • Hvordan type gulv det i rommet fra før?
  • Farge på sofa og gardiner, eventuelt andre elementer i rommet?

– Mange kunder tar med seg en gulvflis, en sofapute eller stoffprøve fra gardinene. Da er det lettere for oss å hjelpe til, forteller hun.

– I stuen kan du gjerne velge noe nøytralt som passer til det meste, og heller variere farger ved å bytte ut puter, bilder og interiør. Soverommene kan med fordel ha litt mørkere farger, da er det lettere å finne ro når man skal sove. På små rom, som for eksempel i gangen, et gjestetoalett eller vaskerommet, kan du gjerne gå for noe mer spennende av mønster og farger, sier Christensen.

Lurer du på hvordan du skal gå frem for å legge tapet? Vi har skrevet en komplett guide til tapetsering her. 

TAPET: Ekspertens beste tips for å finne den perfekte tapeten er å følge magefølelsen. Her ser du tapeten Nuances fra Casadeco, vinyltapet med betongmønster. Foto: Produsenten