GODE RÅD NÅR HUSET SKAL MALES ELLER BEISES

Vinterdvalen er endelig over og snart er det tid for å gi hus- eller hyttevegg litt omsorg. Her er gode råd for deg som skal male eller beise.

 

Reportasje fra Botrend 3.mai 2019.

 

Endelig varmer det i solveggen. Og typisk nok, rett som du sitter der og koser deg, ser du nær sagt skriften på veggen – tiden for ny maling eller beis er kommet. Men fortvil ikke.
Det finnes gode råd som gjør jobben enklere, og som holder ytterveggen i god stand lengre så det blir en stund til neste gang.

Du vet at det er på tide male når fargen er falmet, har mistet glans og pigmenteringen begynner å løsne. Foto: Jotun A/S

VASK HUSET ÅRLIG

Ifølge Jon Andre Dignes, leder i malingsavdelingen på Malerstua Slependen, er det en del valg og oppfølging du kan gjøre for å holde mengden vedlikehold nede. Å vaske huset forlenger levetiden på ytterveggen din, hindrer soppangrep og gjør at du slipper å male så ofte. Derfor anbefaler Jon Andre å vaske huset hvert år, uavhengig av om du skal male eller ikke.

– Vi anbefaler å vaske huset årlig. Om du ikke skal male eller beise dette året, kan du bruke husvask. Hvis du skal male, er det viktig å vaske veggen med kraftvask. Skrubb godt på alle flater og vær forsiktig med å få kraftvask på vinduer eller aluminiumskarmer, da dette kan matte overflaten om det får virke over litt tid, forklarer han.

 

HVOR OFTE MÅ DU MALE ELLER BEISE?

Innen husmaling er det i dag mye å velge mellom. Faktisk er det sånn at valg av produkter ofte er avgjørende for hvor ofte du må male eller beise. Ifølge avdelingslederen på Malerstua er frekvensen på alt fra 3-4 år og helt opp i 16 år mellom hver gang – alt etter hvilken investering du ønsker å legge i.

– De produktene som holder lengst er også de mest kostbare. Det blir dyrere der og da, men du får mindre jobb i lengden. Frekvensen er så forskjellig at der du over en tidsperiode maler huset tre ganger med noen produkter, kun trenger å male det én gang med andre. De somrene du sparer deg for jobben med å male teller jo de også, sier han.

Malerstua, beis, malingIdeelt malevær er delvis skyet og rundt 20 grader. Hovedregel: ikke mal direkte i sol, men etter sola. Foto: Nordsjö

SLIK VET DU AT DET ER PÅ TIDE Å MALE ELLER BEISE

Du vet at tiden er kommet når fargen er falmet, har mistet glans og pigmenteringen begynner å løsne. Det siste kan du sjekke ved å se om du får farge på fingrene ved å ta på
veggen. Hybridmalingen som selges i dag er en blanding av olje og akrylbasert maling, forklarer Jon Andre. Denne er det litt vanskeligere å se slitasjen på. Av samme grunn holder også hybridmalingen noen sesonger lenger. Når det gjelder beisa overflater er det imidlertid vanntesten som gjelder, ifølge Jon Andre.

– Hell eller spray vann på veggen. Om vannet blir liggende i perler på utsiden er beisen fortsatt god. Hvis vannet trekker inn, er tiden kommet for å ta kosten frem, sier Dignes.

SELVRENSENDE MALING