Tapetsering – en komplett guide

Trodde du tapetsering var vanskelig? Det er det ikke!

Her får du gode råd til hva du bør tenke på før du setter i gang, og en fullstendig guide til hvordan du får den nye og flotte tapeten opp på veggen.

Velg riktig – vinyl-, fiber- eller tekstiltapet?

– Det finnes flere typer tapet. Fibertapet er mest vanlig og noe av det letteste å jobbe med ved tapetsering. Da trenger du kun lim på veggen, sier Anne Lise Hansen, interiørkonsulent og avdelingsleder ved tapetavdelingen hos Malerstua.

Hun forklarer at vinyltapet er et mer robust alternativ. Den har en fiberbakside og vaskbar overflate.

Papirtapet er litt mindre slitesterk. Den skal ha lim på baksiden og svelle. Disse er ikke like mye brukt lenger. Andre alternativer er tekstiltapet og tapet med naturmaterialer.

– Vi selger mest fibertapet og vinyltapet. Fiber har som oftest en glattere overflate enn vinyl, og begge er enkle å sette opp og kan vaskes eller tørkes av. Det finnes et enormt utvalg og alternativer i alle prisklasser, sier Anne Lise.

Mange velger fibertapet i stuen og på soverommet. Vinyl er lettere å rengjøre og er ofte brukt som et alternativ til fliser på kjøkkenet. Den egner seg spesielt godt til gangen, på toalettet og vaskerommet – spesielt for barnefamilier.

 

 

Hvor mye tapet trenger du?

Sørg alltid for at du har kjøpt inn nok tapet. Det er utrolig kjedelig å måtte dra av gårde for å kjøpe mer tapet når du er godt i gang med tapetsering.

– Som regel er målene på en tapetrull 10 x 0,53 m. Takhøyde og mønsterrapport avgjør hvor mange høyder du får. En ensfarget tapet til 2,40 takhøyde vil gi fire høyder – 2,12 meter i bredden. Hvis takhøyden er over 2,5 meter får du tre høyder per tapetrull, sier Anne Lise.

Hun forklarer at alle mønstrede tapeter har en mønsterrapport. Det vil si hvordan du skal legge tapeten for at mønsteret skal passe sammen for hver lengde.

Mønsterrapporten står på etiketten på tapetrullene (se mer info i videoen lenger ned i saken).

– Vi har en regnekalkulator for å hjelpe kundene med å regne ut hvor mange ruller de trenger. Da trenger vi kundens lengdemeter og høyde, samt mål på dører og vinduer.

– Kunden får alltid hjelp av oss til utregning hvis de ønsker det.

 

Pris – hvor mye koster tapetsering?

Prisen på tapet kan variere veldig. Avhengig av budsjettet ditt, er det fullt mulig å finne noe som passer lommeboken din.

Det er viktig å presisere at oppgitt pris er pr rull, og som oftest er rullene på 5 m2. Dvs en rull som koster 800,- vil si 160,- pr m2.

– Vi har tapeter som koster fra NOK 379,- til NOK 1999,- på lager. Lagerførte varer hos oss har veldig gode priser. Snittprisen på det vi selger mest av ligger på mellom 600 kroner til 800 kroner per rull, forteller Anne Lise.

– Pris avhenger ofte av produksjon og design, ikke alltid kvalitet. Noen av bestillingsvarene i naturmaterialer har meterpris, og de mest populære her koster NOK 995,- per lengdemeter.

– Eksempel på et regnestykke: Et rom på 3,5m x 4,2m med 2,40 meter i takhøyde skal ha ensfarget tapet til 500 kroner per rull. Dette blir 30 lengdemeter. Fire høyder per rull gjør at du må ha åtte ruller tapet. Det blir 4000 kroner for hele rommet + lim og tapetutstyr, sier hun.

 

Slik kommer du i gang – en guide til tapetsering

Når tapeten er valgt ut, er det bare å komme i gang med tapetsering-prosjektet. I tillegg til tapet, trenger du litt annet utstyr før du setter i gang.

  • Saks
  • Tapetkniv
  • Tapetsletter/-børste
  • Stållinjal/bredsparkel
  • Limpensel
  • Rulle til lim
  • Svamp
  • Loddesnor/vater

– Før du setter i gang må underlaget være slett og pent. Nye plater som gips og spon må grunnes. Dette gjelder også hvis du skal tapetsere med papirtapet eller tekstiltapet. Da bruker du «Jotun – grunning før tapet»,

Tidligere malte flater kan tapetseres rett på. Fibertapet kan også tapetseres rett på uten at du trenger å grunne.

– Eksisterende vinyltapet bør helst fjernes først. Alternativt kan den grunnes med vannbasert heftgrunning, men i enkelte tilfeller blir tapeten klebrig og nytt vegglim får dårlig heft. Strukturtapet kan tapetseres med veggfornyer (sparkel på rull) for å få en glatt vegg før tapetsering, forklarer eksperten.

Hun anbefaler at du grunner veggen i tapetets bunnfarge først for å unngå synlige skjøter.

 

En komplett guide til tapetsering:

IFI – informasjonskontoret for farge og interiør, har laget en flott guide til hvordan du skal gå frem ved tapetsering.

I den første videoen viser de deg hva du trenger av utstyr og gode råd til hvordan du kommer i gang. I den andre videoen viser de deg hvordan du best går frem når du skal tapetsere i et hjørne.