En komplett guide til tapetsering

Trodde du det var vanskelig å tapetsere? Det er det ikke!

Her får du gode råd til hva du bør tenke på før du setter i gang, og en fullstendig guide til hvordan du får den nye og flotte tapeten opp på veggen.

Velg riktig – vinyl-, fiber- eller tekstiltapet?

– Det finnes flere typer tapet. Fibertapet er mest vanlig og noe av det letteste å jobbe med. Da trenger du kun lim på veggen, sier Linda Christensen, interiørkonsulent og avdelingsleder ved tapetavdelingen hos Malerstua.

Hun forklarer at vinyltapet er et mer robust alternativ. Den har en fiberbakside og vaskbar overflate.

Papirtapet er litt mindre slitesterk. Den skal ha lim på baksiden og svelle. Disse er ikke like mye brukt lenger. Andre alternativer er tekstiltapet og tapet med naturmaterialer.

– Vi selger mest fibertapet og vinyltapet. Fiber har en glattere overflate enn vinyl, og begge er enkle å sette opp og kan vaskes eller tørkes av. Det finnes et enormt utvalg og alternativer alle prisklasser, sier Christensen.

Mange velger fibertapet i stuen og på soverommet. Vinyl er lettere å rengjøre og er ofte brukt som et alternativ til fliser på kjøkkenet. Den egner seg også godt til andre gangen, på toalettet og vaskerommet – spesielt for barnefamilier.

VELGE TAPET: Det finnes flere varianter - blant annet vinyltapet, fibertapet, tekstiltapet, papirtapet og tapet med naturmateriale. Det som er lettest å sette opp og mest vanlig er fibertapet. Her ser du tapeten Kaleidoscope - KAL8316. FOTO: Produsenten
VELGE TAPET: Det finnes flere varianter – blant annet vinyltapet, fibertapet, tekstiltapet, papirtapet og tapet med naturmateriale. Det som er lettest å sette opp og mest vanlig er fibertapet. Her ser du tapeten Kaleidoscope – KAL8316. FOTO: Produsenten

LES OGSÅ: Tapet – de største trendene akkurat nå

Hvor mye tapet trenger du?

Sørg alltid for at du har kjøpt inn nok tapet. Det er utrolig kjedelig å måtte dra av gårde for å kjøpe mer tapet når du er godt i gang med tapetseringen.

– Som regel er målene på en tapetrull 10 x 0,53 m. Takhøyde og mønsterrapport avgjør hvor mange høyder du får. En ensfarget tapet til 2,40 takhøyde vil gi fire høyder – 2,12 meter i bredden. Hvis takhøyden er over 2,5 meter får du tre høyder per tapetrull, sier Christensen.

Hun forklarer at alle mønstrede tapeter har en mønsterrapport. Det vil si hvordan du skal legge tapeten for at mønsteret skal passe sammen for hver lengde.

Mønsterrapporten står på etiketten på tapetrullene (se mer info i videoen lenger ned i saken).

– Vi har en regnekalkulator for å hjelpe kundene med å regne ut hvor mange ruller de trenger. Da trenger vi kundens lengdemeter og høyde, samt mål på dører og vinduer.

– Kunden får alltid hjelp av oss til utregning hvis de ønsker det, sier Christensen.

TAPET: Sørg for at du kjøper inn nok. Er det mønster i tapeten må du ta hensyn til mønsterrapporten som følger med, og det kan være at du trenger litt ekstra. her ser du tapeten Borneo - BOA302 og BOA103. FOTO: Produsenten
TAPET: Sørg for at du kjøper inn nok. Er det mønster i tapeten må du ta hensyn til mønsterrapporten som følger med, og det kan være at du trenger litt ekstra. her ser du tapeten Borneo – BOA302 og BOA103. FOTO: Produsenten

Pris – hvor mye koster det å tapetsere?

Prisen på tapet kan variere veldig. Avhengig av budsjettet ditt, er det fullt mulig å finne noe som passer lommeboken din.

– Vi har tapeter som koster fra 279 kroner til 1999 kroner på lager. Lagerførte varer hos oss har veldig gode priser. Snittprisen på det vi selger mest av ligger på mellom 400 kroner til 700 kroner per rull, forteller Christensen.

– Pris avhenger ofte av produksjon og design, ikke alltid kvalitet. Noen av bestillingsvarene i naturmaterialer har meterpris, og de mest populære her koster 600 kroner per lengdemeter.

Velger du noe i den prisklassen vil prisen komme på omkring 2000 kroner for hele rommet.

– Eksempel på et regnestykke. Et rom på 3,4m x 4,5m med 2,40 meter i takhøyde skal ha ensfarget tapet til 500 kroner per rull. Dette blir 16 lengdemeter. Fire høyder per rull gjør at vi må ha fire ruller tapet. Det blir 2000 kroner + lim og tapetutstyr, sier hun.

HVOR MYE? Velger du en ensfarget tapet til omkring 500 kroner per rull, trenger det ikke å koste mer enn 2000 kroner for et rom med et helt nytt uttrykk. På bildet ser du tapeten Indian Summer 02 fra Borge. FOTO: Produsenten
HVOR MYE? Velger du en ensfarget tapet til omkring 500 kroner per rull, trenger det ikke å koste mer enn 2000 kroner for et rom med et helt nytt uttrykk. På bildet ser du tapeten Indian Summer 02 fra Borge. FOTO: Produsenten

Slik kommer du i gang – en guide til tapetsering

Når tapeten er valgt ut, er det bare å komme i gang med tapetseringsprosjektet. I tillegg til tapet, trenger du litt annet utstyr før du setter i gang.

  • Saks
  • Tapetkniv
  • Tapetsletter/-børste
  • Stålsparkel
  • Limpensel
  • Rull
  • Svamp
  • Loddesnor/vater/laservater

– Før du setter i gang må underlaget være slett og pent. Nye plater som gips og spon må grunnes. Dette gjelder også hvis du skal tapetsere med papirtapet eller tekstiltapet. Da kan du for eksempel bruke «Jotun – grunning før tapet», sier Christensen.

Tidligere malte flater kan tapetseres rett på. Fibertapet kan tapetseres rett på uten at du trenger å grunne.

– Eksisterende vinyltapet bør enten fjernes eller grunnes med vannbasert heftgrunning først. Strukturtapet kan tapetseres med veggfornyer (sparkel på rull) for å få en glatt vegg før tapetsering, forklarer eksperten.

Hun anbefaler at du grunner veggen i tapetets bunnfarge først for å unngå hvite skjøter.

En komplett guide til tapetsering:

IFI – informasjonskontoret for farge og interiør, har laget en flott guide til hvordan du skal gå frem når du skal tapetsere.

I den første videoen viser de deg hva du trenger av utstyr og gode råd til hvordan du kommer i gang. I den andre videoen viser de deg hvordan du best går frem når du skal tapetsere i et hjørne.